Kokosbollar

Som många vet så är kokosbollar (eller chokladbollar) min stora besatthet i livet. Det kan vara det godaste i godisväg som finns, och bäst är de ju hemlagade.
 
Jag minns en kväll ungefär 1983 då pappa sa att han hade en överraskning till oss. Jag jublade i min treåriga kropp för jag trodde vi skulle få kokosbollar. Och vad fick vi? Jo, en jäkla video! VEM VILL HA EN VIDEO NÄR MAN KAN ÄTA KOKOSBOLLAR?? 
Jag tycker mig minnas att jag satt och grät i min mammas famn över besvikelsen. (det här kan också vara helt ihopfabricerat från min sida, men reaktionen låter inte helt ologisk när man tänker på min kärlek till just dessa bollar) Man kan också fråga om jag nu blev så himla ledsen, varför lagade vi inte ett par små kokosbollar så alla skulle bli nöjda? 
Jag kan i efterhand konstatera att den där videon kanske skänkte mig mer glädje än vad kokosbollar gjorde under alla år vi hade den.
 
Ett annat minne är när jag låg i magsjuka. Det kan ha varit 1985, för vi bodde fortfarande kvar på Solbacka där jag spenderade mina första 5,5 år. Min gulliga syster och hennes kompis Mikaela skulle vara snälla och göra något gott till den lilla sjuklingen och förstås lagade de kokosbollar, det bästa som jag visste. Alltså, smälter ju vid tanken av godhet av de snälla tu, men en magsjuk kanske inte tänker på kokosbollar som första ting. Nu vet jag inte om jag åt eller om jag faktiskt tackade nej. Men tanken var fin, det måste jag säga. 
 
Hur som helst. Jag tänker avslöja mitt absoluta favoritrecept av dessa fantastiska godbitar. Jag har testat TUSEN (nåja) andra, men det är inga andra som når upp till detta enkla recept. Jag har testat med oboy och jag har testat med smält choklad, men det ska helt enkelt inte vara så avancerat. Det blir godast då (nackdel: Det är oftast så att man har allt hemma och de är som sagt väldigt enkla att slänga ihop...)
 
Sedan alla nymodigheter kom med rawfood och dadelbollar så har jag försökt hitta en relativt värdig ersättare (förstås - inget slår smör och socker, så är det, det är därför jag nämner det som "relativt") och har testat en massa olika recept, men mja, det har gått sådär. Men nu har jag nog kommit det närmaste man kan komma till godsaker utan smör och vitt socker som är från "Lindas bakskola" här på internetz. Där finns för övrigt tusenmiljarders andra godsaker också så besök sidan på egen risk.
Har modifierat receptet lite. Det låter ju som jag har bakningsskills då, även fast det kanske bara är en liten ingrediens. 


MUMSIGA DADELKOKOSBOLLAR (utan vitt socker)

12 dadlar (gärna färska, jag använde pirkkas mjuka dadlar, funkar utmärkt)
2 ½ dl havregryn
1 ½ msk kakao
1 dl kokos
½ dl kokosolja
1 nypa salt
3–4 msk kaffe
1 tsk vaniljpulver

Garnering:
kokos

GÖR SÅ HÄR

Ta ut kärnorna ur dadlarna (om de är färska) och lägg dem i en skål.

Mixa sönder dadlarna ihop med havregrynen till en kladdig massa. Använd en mixerstav eller hushållsmaskin med knivar. Jag mixar ungefär hälften av grynen, för jag gillar när havregrynen är "hela" och inte helt söndermixade till mjöl och rör resten med sked

Tillsätt kakao, kokos, kokosolja, salt och kaffe, lite i taget (efter smak och lagom konsistens, jag tog ca 3½ msk). Fortsätt mixa ihop allt till en kladdig smet som det går att rulla bollar av.

Gör bollar av smeten och rulla dem i kokos. (Om smeten är för torr kan du tillsätta lite vatten eller mer kaffe så bollarna blir kladdigare och kokosen fäster bättre. Förvara bollarna i kylen eller frys in dem och ta fram vid behov.)

 (edit: kan säga att de gick hem riktigt rysligt bra hos tvååringen! "TIII" ropar hon (läs: en till)
 
Lite nyttigare variant av favoriten
 
 
 
 
Nedan följer mitt absoluta favoritrecept på the real stuff. 
 
 
 
KOKOSBOLLAR top notch
 
100g rumsvarmt smör
1 dl socker
3 dl havregryn
2 msk kakao
2 msk kallt kaffe
1 tsk vaniljsocker
 
Rör ihop allt till en smet och rulla i kokos. Ät. Njut. Jag brukar göra små bollar för jag tycker det är godare att ta två (eller fem). Av en sån här smet får jag runt 30-35 bollar. 
 
Varsågod för världens bästa och enklaste recept! 
 
 
 
1 Åsa:

skriven

Alltså kokosbollar!!! Min favorit!

Jag brukar laga rawfoodbollar, dom är smarriga, men om suget på kokosbollar finns så är det KOKOSBOLLAR som gäller! Inte dadlar :)

Alla barnkalas kräver f.ö kokosbollar :)

Svar: Ja, det är ju inget som går upp mot riktiga kokosbollar. Men om man vill försöka hitta något som eventuellt liknar lite, så var de här rätt okej. Men absolut inte som med socker och smör förstås. :)
På kalasen har jag utvecklat det lite och gör tiptopbollar. Med nougat i mitten och rullade i choklad. FÖR JEFLA GODA! :)
marina

Kommentera här: