Sammanfattning 2015

Nytt år och jag skulle göra en ny variant av sammanfattning, men det glömdes tydligen bort, så jag kör väl på min gamla vanliga lista. 
 
Gjorde du något i år som du aldrig gjort förut?
Jag märker att jag lider av småbarnshjärna (graviditetshjärna -> amningshjärna -> småbarnshjärna) och minns ungefär inte mycket av året som varit. Men - vi fick oss en båt till min stora lycka och jag lärde mig köra runt lite. Älskar! Och längtar så till denna sommar när Maja är lite större så vi två kan dra iväg på en båtrepa. (pappa är lite anti efter en liten fadäs)
 
 
 
 
 
Höll du några av dina nyårslöften?
Jag gav nog inga nyårslöften, så ja, det kan man ju säga då. 

Blev någon/några av dina vänner föräldrar i år?
Oja! Om jag inte hade så många nära vänner som fick barn samma år som mig, så kom det en hel hög nya bebisar detta år. SÅ härligt! ♥
 
Här är två nya stjärnor, Majken och Linnéa som var så här små i juli. 
 
  
Dog någon som stod dig nära?
Tack och lov har jag sluppit det i år. 

Vilka länder besökte du?
Typ inga alls. Har endast varit till Sverige. 
 
Är det något du saknar år 2015 som du vill ha år 2016?
Tålamod. 

Vilket datum från år 2015 kommer du alltid att minnas? 
Det har inte varit så många superstora händelser detta år (ja, förutom alla framsteg med fröken). Men 1 april är ett speciellt datum - då flyttade vi ut till Föglö (igen) och in i Tallbacka. Huset med världens vackraste utsikt. 
 
 
 
 
Första kvällen.
 
Har du varit sjuk eller skadat dig?
Nej, varit ovanligt frisk faktiskt. Knappt ens förkyld.
 
Bästa köpet?
Bil kan man väl inte säga att är ett bra köp? Men annars är vi väldigt nöjda med vår Skoda. 
 
 
 
 
Vad spenderade du mest pengar på?
Förutom trista löpande utgifter som hyra och el och sånt så var det väl bilen då. Och Maja. 

Gjorde någonting dig riktigt glad?
Maja gör mig glad varje dag. Hon är världens roligaste lilla person. 
 
Augusti 2015
 
 
 

Vilka sånger kommer alltid att påminna dig om 2015?
Ingen speciell sådär. Jag har lyssnat mycket på radion och det är väl populärmusiken där som sätter sig på hjärnan. Sias alla trallvänliga låtar och "El perdón" med Nicky Jam och Enrique Iglesias är ju glada toner. Sånt som spelades mest hela tiden, speciellt sommartid. Det är då musiken fastnar bäst i mitt huvud. 

Var du gladare eller ledsnare i år jämfört med tidigare år?
Både och.  

Vad önskar du att du gjort mer?
Prioriterat mig själv, slutat haft så mycket dåligt samvete (som jag har JÄMT!!) och tagit tillvara på tiden, den går så himla fort. 

Vad önskar du att du gjort mindre?
Irriterat mig på småsaker. Samma svar som ifjol. Och året innan det. Svårt att lära gamla hundra sitta.

Hur tillbringade du julen?
Den tillbringade vi hemma på Tallbacka. Min mamma och pappa var här. Min syster Anja, KJ, Gustaf, Felicia och Alexander likaså. Samt Fredriks barn Hampus och Tyra och deras mamma Therese. 
En stor familj och en fin jul blev det. Verkligen jättemysigt. Ett hus som passar för julen helt enkelt. 
 
 
 
 
 
Favoritprogram på TV?
Jag har inte hunnit med så mycket tv i år, det har mest blivit slötittande och oftast står fyran på. Men ett favoritprogram är "Masterchef Australia", och de flesta andra matlagningsprogram (Kockarnas Kamp, Sveriges mästerkock osv) Sen gillar jag program som "Renées brygga" och "Så mycket bättre". 
Och förstås gjorde årets julkalender succé både hos mig och Maja. Haha, ja, det blev ju lite program ändå. 

Bästa boken du läste i år?
Jag tror faktiskt inte ens jag hann med en hel bok. Skamligt. 

Största musikaliska upptäckten?
Mestadels har P3 stått på i köket, så någon direkt upptäckt har jag nog inte gjort vad jag kan minnas. 
 
Vad gjorde du på din födelsedag 2015?
Enligt min kalenderapp (vad skulle jag göra utan den?) så var jag hemma, dammsög och plockade. Sedan gladdes jag åt alla gratulationer som kom. F kom hem och lagade god middag och sen kom Anja, Frida, Matilda och Katja på födelsedagsfika och jag fick blommor och presenter. Det var en fin dag minns jag, förutom att jag åt bananplättar i min ensamhet till lunch. Det ska man inte behöva göra på sin födelsedag... 
 
 
 
 
 
Hur skulle du beskriva din stil år 2015?
Fortsättningsvis så har jag ingen stil alls. Jag klär mig oftast i svart när jag är bland folk och eftersom jag mest varit hemma med skrållan så har jag huserat i bekväma kläder, mysbrallor och tröjor och sedan det blev höst och kallt - även koftor och tofflor. 

Vad fick dig att må bra?
Maja, solen, skärgården och kärlek. 
 
Vem saknade du?
Same answer as last year - Vänner som inte är nära. Som alltid.
 
 

Städa, städa varje freda

Har precis satt mig ner framför datorn med en kopp kaffe. Det innebär att barnet kommer att vakna precis vilken minut som helst. Det är sällan det slår fel. 
 
Dagens betraktelse: Jag konstaterar att jag ändrat lite sen jag blivit mamma. Eller om det är sedan vi flyttade till det här huset. Eller sen jag träffade F. Jag vet inte riktigt.
Och ja, jag har nog ändrat på många sätt senaste åren, men här pratar jag om städning. 

Förr i tiden, när jag bodde själv i en liten lägenhet i Solna, så städade jag inte så värst ofta. Väldigt sällan faktiskt, men jag upplevde det inte som vidare rörigt eller dammigt heller. Jag höll väl efter lite med grejer, plockade undan. Torkade damm då och då, dammsög några gånger per år kanske. (nu skäms jag lite när jag skriver det för det låter ju som jag var värsta skitgrisen) 
När jag tänkte på dammsugaren så fick jag nästan lite ångest. Jag hatade verkligen att dammsuga. H-A-T-A-D-E-! Det var det värsta. Jag rensade hellre avloppen än att dra fram dammsugaren. 
 
Men nuförtiden åker den fram nästan en gång i veckan. Och jag tycker det är ganska behagligt att dammsuga. Det blir ju liksom så fint efteråt. Det kan ju ha att göra med att vi har en ettåring som gärna plockar saker i munnen som hon hittar, som stearin, gammal torr majs/ost, bark, kattmat, småsten etc. 
Sen bär vi ju in ved för jämnan vilket ofta lämnar spår på golvet. Och ja, det blir allmänt sopigt på golvet helt enkelt. 
Jag kan inte heller gå och lägga mig med stökigt kök. Det är dock sedan gammalt. Jag blir bara mer och mer lik min mor på den punkten. Det får helst inte vara en vattendroppe på diskbänken heller. Jag gnuggar snart igenom plåten. 
Sedan blir jag stressad om det är en massa saker överallt. Så varje dag när Maja sover så går jag omkring och plockar upp efter henne, hennes far och mig själv. Jag vill helt enkelt ha det fint, redigt och rent omkring mig. 
Och på kvällen går jag ett varv och plockar upp Majas leksaker som har en tendens att sprida sig ungefär exakt precis överallt i hela huset, det gör jag direkt när hon somnat, innan jag kan sätta mig i lugn och ro och titta på tv. 
 
Så ja, jag har ändrat lite. Och i det här fallet till det bättre om jag får säga det själv. *klappar mig själv på axeln* Sen kan det också bero på att jag inte jobbar på dagarna och har en helt annan energi än då jag jobbar. Vi får se om så är fallet då jag sätter mig på arbetsstolen igen. 
 
 
 
 
 

Årets djurvän. Not.

 Jag kanske inte riktigt vinner pris som årets djurvän direkt efter de senaste veckorna. 
 
När det var som riktigt kallast, ja, termometern låg nånstans runt -15 - -17grader och jag hade varit och hämtat ved (en ganska vanlig syn hos oss senaste tiden) och då hade Hörrukissen kikat in i vedboden. När jag gick ut därifrån så ropade jag på henne att hon inte skulle bli kvar, men det var helt tyst så det lät inte som hon var där inne. 
Sisådär 5-6 timmar senare undrade jag var hon höll hus, när det är snö och kallt brukar pälsbollarna bara vara ute en kort stund åt gången, om de ens går utanför dörren. Det där med att jag eventuellt hade stängt in henne i vedboden hade jag helt glömt bort. 
Precis när jag skulle gå och lägga mig gick jag ut på trappan och ropade igen, men ingen Hörru - men då slog det mig att hon säkert är i vedboden. Och mycket riktigt skramlade hon fram från nåt gömställe när jag kom och öppnade dörren. Stackars fryskatten.  
 
 
 
Och nästa grej då. Jag hade varit en god medborgare och lagt ut lite extra bröd till fåglarna, så de skulle ha något att knapra på, men mitt i allt en dag så hade vi ett annat besök i trädgården då Bambi hälsade på och åt upp brödkanterna. Nå, mitt empatiska hjärta gladdes åt att hen fick sig lite i magen. 
Någon dag efter så tyckte jag att julbelsyningen i trädet var lite skral. Gick ut och såg att sladdarna var i ett virrvarr och att ena kontakten var urdragen och låg en bra bit över staketet. Då hade ju lilla Bambi varit och letat mat och förmodligen blivit skrämd och trasslat in sig i sladdarna och fått dem med sig över staket och grejer. Stackars liten, fick riktigt dåligt samvete. Nu lägger jag inte mat åt dem där längre, utan lite längre bort från huset. 
 
 
Och förstås ska vi inte glömma lilla Zoda.
En kväll så hittade jag inte henne när jag skulle gå och lägga mig. Eftersom jag antog att hon var inne (ute=snö=livsfarligt) och det är relativt begränsat med ställen att hänga på, så tyckte jag det var väldigt märkligt att jag inte hittade henne. Letade under soffan (där det absolut inte går att gömma sig) och andra märkliga ställen, men ingen Zoda. 
Nå, jag tänkte att hon kanske gått ut ändå och led en stund med henne att hon skulle få vara ute hela natten, men ja, hon är ju ändå ett djur med päls, så hon lär ju överleva det (men ändå värkte det lite i mattehjärtat) 
När jag väl lagt mig så hörde jag ett småkrafsande, eller som någon rörde sig vid sängen. Funderade om hon hamnat bakom gaveln, men tänkte att så liten är hon inte.
Sen kom jag på det! Tidigare på dagen (ja, kanske tio timmar tidigare) så hade jag dragit ut en av lådorna under sängen (vi har sängstomme med lådor under) och under ett obevakat ögonblick så hade hon förmodligen hoppat in i lådan och blivit under sängen på nåt sätt, ja, man kan liksom hoppa mellan lådorna där under, är lite mellanrum. Och mycket riktigt - när jag öppnade lådan så kröp hon ut. Men inte att hon skulle jama eller något på hela dagen. Knäppa kissen!
 
 
Som sagt - vinner nog inget pris för mina djurinsatser detta år.....